
Thomas J. Balch, PRP
Professional Registered Parliamentarian

102 Huntington Hills Lane
Fredericksburg, Virginia 22401-5180

    
202-365-0029      ThomasBalchParliamentarian@gmail.com

July 4, 2017

Supervisor Jeanine Lawson
Prince William Board of County Supervisors

Dear Supervisor Lawson:

You have requested my professional parliamentary opinion*  concerning the conduct of
the meeting of the Prince William County, Virginia  Board of County Supervisors held June 27-
28, 2017. 

SUMMARY OF FACTS

The relevant portion of the meeting concerned consideration of your proposed Resolution
10B relating to a special use permit. After a substitute resolution moved by Supervisor Nokes
was defeated by a tied vote, a motion was made to divide the question, which was declared
adopted. Thereafter, a vote was taken on a putative motion “to approve the mosque” which
passed unanimously. Then a vote was taken on a putative motion “to approve the sewer” which
was defeated by a tied vote.  A motion to reconsider was made by Supervisor Principi, who had
voted in favor of the sewer approval; it was announced as adopted by a vote of 5 to 3. Finally, a
vote was taken on another putative motion to approve the sewer, which was announced as being
adopted 5-3. Then a motion to adjourn was adopted.

* My qualifications are that I am accredited as a Professional Registered Parliamentarian
by the National Association of Parliamentarians, and am a member of the authorship team for the
10th, 11th and forthcoming 12th editions of  Robert’s Rules of Order Newly Revised. This
document constitutes a professional parliamentary opinion and not a legal opinion; with respect
to the applicability or potentially superseding effect of provisions of law, legal counsel should be
consulted.
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SOURCES CONSULTED

Videorecording of Prince William Board of County Supervisors Meeting June 27-8, 2017
(excluding citizen comment) https://youtu.be/1yhiP-3R-Ko

Resolution 10B entitled “SPECIAL USE PERMIT #PLN2014-00313, DULLES AREA
MUSLIM SOCIETY GREATER GAINESVILLE-BRENTSVILLE
MAGISTERIAL DISTRICT”

Rules of Procedure, Board of County Supervisors, Prince William County, Virginia as
amended June 21, 2016

Henry M. Robert et al., Robert’s Rules of Order Newly Revised : 11th ed. (Philadelphia,
Pa: Da Capo Press, 2011) [hereafter cited as RONR (11th ed.)]1

ANALYSIS

A. Errors in Parliamentary Procedure 

There were numerous errors of parliamentary procedure during the Prince William
County Board of Supervisors meeting on June 27, 2017:

1.  Among the “Principles Underlying Parliamentary Law” in the Board’s adopted
parliamentary authority, the current edition of Robert’s Rules of Order Newly Revised, is that “as
a protection against instability—arising, for example, from such factors as slight variations in
attendance—the requirements for changing a previous action are greater than those for taking the
action in the first place.” RONR (11th ed.), p. li.  

Consequently, “During the meeting or series of connected meetings (called a "session,"
...) in which the assembly has decided a question, the same or substantially the same question
cannot be brought up again, except through special procedures.” RONR (11th ed.), p. 75, ll. 7-10
(italics  omitted).2

The only difference between Resolution 10B and the defeated Nohe substitute was that
the substitute did not include Special Condition 12, with the presumed consequence that
connection to public sewers would be permitted. 

1  The Board of County Supervisors Rules of Procedure  Section I(1) provides, “Robert’s Rules of Order
Newly Revised shall govern the conduct of all meetings of the Board to the extent that they are not inconsistent with
these Rules of Procedure.”

2 Thus, for example:
[M]any of the rules governing the different forms of amendment are particular applications of the
following principle: After the assembly has voted that certain words (or a certain paragraph) shall,
or shall not, form part of a pending resolution, it is not in order to make another motion to Amend
that raises the same question of content and effect. Common sense should guide the presiding
officer in interpreting the rules, both to give freedom for improvement of the main motion finally
to be voted on, and at the same time to protect the assembly from motions for amendment that
present questions it has already decided. 

RONR (11th ed.), p. 139, ll. 23-33.
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Apart from other considerations (see # A2 below), dividing the question so as to allow
another vote on the inclusion of Special Condition 12 in the resolution violated this principle.

The appropriate “special procedure” to revisit the septic versus sewer question while the
main motion to grant the Special Use Permit was still pending3 would have been proper use of
the motion to Reconsider the vote on the Nohe substitute:

If, in the same session that a motion has been voted on but no later than the same
day or the next day on which a business meeting is held, new information or a
changed situation makes it appear that a different result might reflect the true will
of the assembly, a member who voted with the prevailing side can, by moving to
Reconsider . . .  the vote, propose that the question come before the assembly
again as if it had not previously been voted on. 

RONR (11th ed.), p. 76, ll. 25-32.4 

2. The motion to Divide the Question was also out of order because that motion applies
only “[w]hen a motion relating to a single subject contains several parts, each of which is capable
of standing as a complete proposition if the others are removed.” RONR (11th ed.), p. 270, ll. 30-
32.

The portion of Resolution 10B that was sought to be separated from the rest of the main
motion, Special Use Permit Condition 12, reads as follows: 

Septic - The overall development intensity and building footpri nt, including the

building size, maximum capacity, and buil ding floor area shall be

proportionately reduced if the septic requirements, generated by the number of

fixtures and flow rates for the proposed building development, cannot be

accommodated on-site.

Under the heading “Motions That Cannot Be Divided,” RONR (11th ed.), p. 272, ll. 19-28,

states: 

A motion cannot be divided unless each part presents a proper question for the

assembly to act upon if none of the other parts is adopted, and unless the effect of

adopting all of the parts will be exactly the same—no more, no less—as adoption of

the compound main question. Thus, if it is moved to establish a committee and give

it instructions, this motion is indivisible because, should the part establishing the

committee fail, the part giving the committee instructions would be absurd.

3 Once a main motion is adopted, an alternative way to reverse or alter elements in it is the motion to
Amend Something Previously Adopted. See RONR (11th ed.), p. 76, ll. 13-17; pp. 305-310.

4 Under Section E of the Board “Rules of Procedure,” which supersede Robert’s Rules to the extent of the
conflict, a motion to Reconsider may also be made at the next regular meeting following that at which the motion
sought to be reconsidered was originally disposed of, subject in some cases to specified notice requirements.
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In this case, Special Condition 12 would not “present a proper question for the assembly to

act upon” if the rest of Resolution 10B were defeated. The predicate of Special Condition 12 is

that the Special Use Permit for the proposed building is approved; were it to be rejected,

imposing the special condition “would be absurd.”5 Consequently, the motion to Divide the

Question should have been ruled out of order for that reason.

3. The chair announced that he “was going to call a recess for ten minutes.” Under

Robert’s Rules, to Recess requires a majority vote; ordering one is not the prerogative of the

presiding officer alone unless a recess has already been provided for in the adopted agenda.

RONR (11th ed.), p. 231, l. 33; cf. p. 231, ll. 3-11. No provision of the Board “Rules of

Procedure” supersedes this rule in the parliamentary authority.

4. Upon adoption of the motion to Divide the Question being announced, the chair asked

for a motion “to approve the mosque.” In fact, the question having been (improperly) divided, the

question was on the existing main motion, Resolution 10B, except for Special Condition 12. A

new main motion “to approve the mosque” was out of order, since a new main motion “cannot be

moved when any other question is pending”.  RONR (11th ed.), p. 102, ll. 32-33.

The same error occurred following the vote to adopt the first part of the divided motion

when the chair asked for a motion “to approve the sewer,” and again following adoption of the

motion to Reconsider. (See #s A 6 & A9 below.)

5. While the first part of the main motion was pending (after the question had been

divided), a supervisor said, “Call the Question,” whereupon the chair said, “Okay. Please vote.

Robert’s Rules emphasizes:

[R]egardless of the wording of a motion or "call" seeking to close debate, it always

requires a second and a two-thirds vote, taken separately from and before the vote(s)

on the motion(s) to which it is applied, to shut off debate against the will of even one

member who wishes to speak and has not exhausted his right to debate . . . .

RONR (11th ed.), p. 202, ll. 18-23 (italics in original).

The presiding officer cannot close debate so long as any member who has not

exhausted his right to debate desires the floor, except by order of the assembly, which

5 There was apparently some confusion about whether Divide the Question requires a second (which it
received). Under the standard rules applicable to an assembly, Divide the Question “[m]ust be seconded.” RONR
(11th ed.), p. 271, l. 33. (Under RONR [11th ed.), p. 487, ll. 26-28; p. 488. l. 1, “In a board meeting where there are
not more than about a dozen members present . . . [m]otions need not be seconded.” However, the Board’s “Rules of
Procedure” D(1) requiring that votes be taken only on motions that are seconded supersede this provision of Robert’s
Rules.)
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requires a two-thirds vote . . . .6

RONR (11th ed.), p. 44, ll. 6-9.

6. Following the vote to adopt the first part of the divided motion, the chair improperly

asked for a motion “to approve the sewer.” (See #A 4 above.) In fact, the question was then on the

second divided portion of Resolution 10B, namely Special Condition 12. A vote in favor should

have been a vote to adopt Special Condition 12 (relating to septic requirements) while a vote

against should have been a vote to defeat it, apparently implicitly allowing connection to a public

sewer.

7. The motion to Reconsider was improperly permitted to be made by a supervisor who

voted in favor of the defeated motion (the one improperly stated as “to approve the sewer”). The

Board “Rules of Procedure” Section E allow a motion to Reconsider “only upon motion of a

Board member voting with the prevailing side on the original vote,” a rule in accord with Robert’s

Rules. See RONR (11th ed.), p. 76, ll. 25-32 (quoted in #A1 above); see also p. 315, ll. 29-31 (“In

other words, a reconsideration can be moved only by one who voted aye if the motion involved

was adopted, or no if the motion was lost.”) Since the motion “to approve the sewer” was defeated

by a tie vote, only a supervisor who voted no was qualified to move to reconsider that vote.

8. After putting the question on the motion to Reconsider, and after supervisors other than

Supervisor Jenkins had voted, the chair improperly urged Supervisor Jenkins to vote yes, and

stated that he (the chairman) was in favor of the motion. “Interruptions during the taking of a vote

are permitted only before any member has actually voted, unless, as sometimes occurs in ballot

voting, other business is being transacted during voting or tabulating. . . .  A member has no right

to ‘explain his vote’ during voting, which would be the same as debate at such a time.” RONR

(11th ed.), p. 408, ll. 9-19.

9. Following the declaration that the motion to Reconsider was adopted, the chair

erroneously declared that another motion “on the sewer” was needed. In fact, “The effect of the

adoption of the motion to Reconsider is immediately to place before the assembly again the

question on which the vote is to be reconsidered—in the exact position it occupied the moment

6 Robert’s Rules does say, “Sometimes the mere making of a motion for the Previous Question or ‘call for
the question’ may motivate unanimous consent to ending debate. Before or after such a motion has been seconded,
the chair may ask if there is any objection to closing debate. If member(s) object or try to get the floor, he should ask
if there is a second to the motion or call; or, if it has already been seconded, he must immediately take a vote on
whether to order the Previous Question.” RONR (11th ed.), p. 202, ll. 11-18. The key point is that upon hearing a
“call for the question” the chair may ask if there is any objection to closing debate; without ensuring there is no
objection, he may not immediately put the underlying motion to a vote as though the motion closing debate has in
fact been adopted.
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before it was voted on originally.” Taking as given the improper stating of the previously defeated

motion as one “to approve the sewer,” (see #A6 above) , the question to be decided as a result of

the motion to Reconsider was the again pending motion “to approve the sewer.” It was neither

necessary nor proper (see #A4 above) for another motion to do so to be made.

B. Whether the Errors in Parliamentary Procedure Invalidate the Action Taken 

Despite the numerous violations of parliamentary procedure at the June 27, 2017 Board of

Supervisors meeting, it is questionable whether any of them can be cited to invalidate the action

taken at the meeting. The reason is that under Robert’s Rules, a point of order “must be raised

promptly at the time the breach occurs.” RONR (11th ed.), p. 250, ll. 18-19.7 

For example, if the chair is stating the question on a motion that has not been

seconded, or on a motion that is out of order in the existing parliamentary situation,

the time to raise these points of order is when the chair states the motion. After

debate on such a motion has begun—no matter how clearly out of order the motion

may be—a point of order is too late.   . . .  Points of order regarding the conduct of a

vote must be raised immediately following the announcement of the voting result

(see pp. 408–9). 

RONR (11th ed.), p. 250, l. 19 to p. 251, l. 2.

There are five specific exceptions to the timeliness requirement for a Point of Order, most

of which are inapplicable to these events. RONR (11th ed.), p. 251, ll. 3-23.

One potentially relevant exception to the timeliness requirement is when “any action has

been taken in violation of applicable procedural rules prescribed by federal, state, or local law.”

RONR (11th ed.), p. 251, ll. 16-17. Whether the procedural errors violated not merely Robert’s

Rules but also applicable law is beyond my role as a parliamentarian to express any opinion on,

except to state that if such a violation could be identified, then under Robert’s Rules a point of

order against the validity of the action taken in violation of applicable law could still be made,

for example at the next Board meeting. You may wish to consult legal counsel to opine whether

the procedural errors identified in this memorandum could be deemed violations of applicable

law.

7 Although the term “point of order” was not used, arguably Supervisor Lawson sought to raise one at the
time that the motion to Reconsider was stated by the chair. She asked for a “ruling” from the clerk and then from the
legal counsel. (In fact, only the chair can “rule” on a point of order; the clerk or counsel – or a parliamentarian– only
advises the chair.  See RONR [11th ed.], p. 450, ll. 14-17; p. 467, ll. 1-4.) The chair stated that anyone who voted in
favor could move to reconsider; it is not entirely clear whether the chair thereby effectively ruled on the implicit
point of order or simply disregarded it; in any case, the appropriate action when the chair does not rule a point of
order well taken is to Appeal from the decision of the chair.  An Appeal  “must be made at the time of the ruling. If

any debate or business has intervened, it is too late to appeal.” RONR (11th ed.), p. 257, ll. 29-31. No such Appeal
was moved in a timely manner.
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Unless that exception to the timeliness requirement for a Point of Order is found to apply,

the one avenue to obtain a reversal of the declared rejection of Special Condition 12 would be

through a motion to Amend Something Previously Adopted, which with previous notice would

require a majority vote (see footnote 3).

I hope that this opinion has been responsive and helpful. Please do not hesitate to contact

me with questions or requests for further advice.

Very truly yours,

Thomas J. Balch, PRP
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